Warsztaty kulinarne – „Świąteczne wypieki”

Przedszkolaki solidnie przygotowują się do świąt. Rozpoczęły od pierniczków. Dzięki nieocenionej pomocy mamusi Karinki – pani Kasi Piszcz, udało nam się upiec wspaniałe pierniczki. Dzieci poświęciły dużo czasu na wykrawanie i wybieranie odpowiednich foremek. Gdy w przedszkolu rozniósł się zapach cynamonu, trudno było powstrzymać się przed podjadaniem.

Poniżej zamieszczamy przepis na świąteczne pierniczki.
750 g mąki orkiszowej
3 łyżki kakao
2 łyżki cynamonu
2 łyżki kawy zbożowej Inka
3 łyżeczki sody
12 łyżek cukru
¾ szkl. Miodu
240 g masła
6 łyżek jogurtu
6 żółtek

Miód i masło rozpuszczamy i studzimy. Wszystkie składniki mieszamy razem z rozpuszczonym masłem. Zagniatamy ciasto. Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy  ciasteczka. Pieczemy 8 – 10 min./180 ◦C.

GALERIA