W ramach projektu „Małe kuchciki” przedszkolaki podjęły wyzwanie przygotowania marchewkowych babeczek. Zgodnie z tradycją prezentujemy przepis i życzymy smacznego.
Składniki:
- 4 średnie marchewki (2 szklanki startej)
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- przyprawy w proszku: 1 łyżeczka cynamonu, 1/2 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 3/4 szklanki oleju roślinnego
- 3 duże jaja lub 4 mniejsze
- 1 szklanka brązowego cukru
Przygotowanie:
- Do miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, sodą, solą oraz z przyprawami.
- W drugiej, większej misce wymieszać olej, jajka, cukier, tartą marchewkę. Następnie dodać składniki sypkie z pierwszej miski. Wymieszać wszystko.
- Masę wyłożyć do papilotek i piec przez 25 minut w temperaturze 180 stopni.