Warsztaty kulinarne – „Marchewkowe babeczki”

W ramach projektu „Małe kuchciki” przedszkolaki podjęły wyzwanie przygotowania marchewkowych babeczek. Zgodnie z tradycją prezentujemy przepis i życzymy smacznego.

Składniki:

  • 4 średnie marchewki (2 szklanki startej)
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • przyprawy w proszku: 1 łyżeczka cynamonu, 1/2 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 3/4 szklanki oleju roślinnego
  • 3 duże jaja lub 4 mniejsze
  • 1 szklanka brązowego cukru

Przygotowanie:

  1. Do miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, sodą, solą oraz z przyprawami.
  2. W drugiej, większej misce wymieszać olej, jajka, cukier, tartą marchewkę. Następnie dodać składniki sypkie z pierwszej miski. Wymieszać wszystko.
  3. Masę wyłożyć do papilotek i piec przez 25 minut w temperaturze 180 stopni.

GALERIA