Praca piekarza tak nas zainspirowała, że sami spróbowaliśmy naszych sił w pieczeniu chleba. Degustacja potwierdziła talent piekarski przedszkolaków 🙂
Przepis (na 3 keksówki)
- 10 dag drożdży
- 2 łyżki soli
- 6 szklanek ciepłej wody
- 6 łyżek oleju
- 2 saszetki herbaty pokrzywowej
- 15 dag otrąb (pszenne, żytnie, owsiane)
- 1 szklanka płatków owsianych.
- 1 opakowanie kminku
- ½ szklanki słoneczniku
- ½ szklanki siemienia lnianego
- ½ szklanki dyni
- 1 kg mąki.
Przyrządzanie
Drożdże, sól, 1 szklankę wody, 2 łyżki mąki rozmieszać i zostawić do wyrośnięcia. Następnie dodawać resztę składników. Ciasto ma być gęstsze od naleśnikowego. Blaszki posmarować olejem, a dno posypać płatkami owsianymi. Na przygotowane blaszki wylać ciasto. Zostawić do wyrośnięcia. Piec ok. 1 godz. w rozgrzanym piekarniku do 190°C.
Życzymy smacznego!