Pieczenie chleba – warszty kulinarne

Praca piekarza tak nas zainspirowała, że sami spróbowaliśmy naszych sił w pieczeniu chleba. Degustacja potwierdziła talent piekarski przedszkolaków 🙂

Przepis (na 3 keksówki)

  • 10 dag drożdży
  • 2 łyżki soli
  • 6 szklanek ciepłej wody
  • 6 łyżek oleju
  • 2 saszetki herbaty pokrzywowej
  • 15 dag otrąb (pszenne, żytnie, owsiane)
  • 1 szklanka płatków owsianych.
  • 1 opakowanie kminku
  • ½ szklanki słoneczniku
  • ½ szklanki siemienia lnianego
  • ½ szklanki dyni
  • 1 kg mąki.

Przyrządzanie

Drożdże, sól, 1 szklankę wody, 2 łyżki mąki rozmieszać i zostawić do wyrośnięcia. Następnie dodawać resztę składników. Ciasto ma być gęstsze od naleśnikowego. Blaszki posmarować olejem, a dno posypać płatkami owsianymi. Na przygotowane blaszki wylać ciasto. Zostawić do wyrośnięcia. Piec ok. 1 godz. w rozgrzanym piekarniku do 190°C.

Życzymy smacznego!

GALERIA